Badalona farà pagar l’IBI a l’església

L’Ajuntament de Badalona inicia els tràmits per poder cobrar l’IBI a l’Església

Una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea obre la via per a iniciar els expedients i revisar la bonificació d’aquesta taxa

L’Ajuntament de Badalona iniciarà els tràmits per a deixar de bonificar l’Impost de Béns Immobles (IBI) dels edificis que són propietat de l’Església i que s’utilitzen per realitzar activitats econòmiques. L’exempció de l’impost és obligatòria per a tots els ajuntaments arran del conveni del 3 de gener de 1979 entre l’Estat Espanyol i la Santa Seu. Ara, una sentència del Tribunal de Justícia Europeu, emesa el passat mes de juny, ha posat en dubte aquesta mesura en considerar que podria tractar-se d’una “ajuda estatal prohibida”.

Actualment a Badalona, l’Església Catòlica, i en menor mesura altres associacions confessionals, deixa de tributar més de 350.000 euros a l’Ajuntament en concepte d’aquesta exempció tributària. D’aquests, més del 65% provenen d’immobles destinats a l’ensenyament privat, fet que els converteix en susceptibles d’estar bonificant-se de manera irregular, ja que en aquest context poden rebre ajuts prohibits contraris a la lliure competència, segons apunta el dictamen. A Badalona són actualment un total de 17 immobles propietats de l’Església els que ara mateix podrien estar rebent aquestes ajudes prohibides.

 

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha afirmat en la roda de premsa celebrada aquest migdia a l’edifici El Viver que “aquest govern municipal ha fet una aposta clara per aconseguir una major justícia social”. En aquest sentit, Sabater ha afegit que “treballar per assolir una fiscalitat més justa és un dels compromisos que tirem endavant i aquesta nova mesura s’afegeix a l’aplicació de la tarifació social en les escoles bressol municipals i l’augment de l’IBI de les grans superfícies comercials, entre altres mesures”.

Per la seva banda, el 3r tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Democràtica de l’Ajuntament de Badalona, Jose Téllez, considera que aquesta exempció que ha anat creixent de manera exponencial els darrers anys “és injusta, perquè no està fonamentada en cap mesura redistributiva ni d’interès general per a la ciutat”. En aquest sentit, ha avançat que “s’obriran expedients de revisió i comprovació a tots els immobles de l’Església que tinguin activitat econòmica per tal d’iniciar els tràmits per deixar d’aplicar aquesta exempció”.

El dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) té el seu origen en el cobrament d’impostos per part de l’Ajuntament de Getafe (Madrid) a un col·legi catòlic en relació a les obres de remodelació de la sala d’actes l’any 2011. La institució religiosa va reclamar, via judicial, la devolució de l’import econòmic fent referència a l’acord establert entre l’Estat i la Santa Seu. La qüestió va arribar, finalment, en forma de consulta al TJUE qui ha alertat que aquestes exempcions fiscals per a activitats econòmiques poden ser considerades ajuts estatals il·legals.

A més de l’efecte directe sobre el cas tractat, la sentència en l’assumpte “C-74/16 Congregación de Escuelas Pías Provincia Betania/Ayuntamiento de Getafe” del Tribunal Europeu serveix de precedent per al conjunt dels estats membres de la Unió Europea, atès que la funció del TJUE és garantir que s’apliqui de la mateixa manera la legislació de la UE a cadascun dels països membres.

Author: Ajuntament de Badalona

1 comment

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.